čtvrtek 6. dubna 2023

13 děsivých filmů, které vás donutí vyskočit ze sedadla (Žánr mimo horor)

Když přemýšlíme o strašidelných filmech, naše mysl má tendenci skočit na hororový žánr. Některé z nejmrazivějších filmů však pocházejí z nečekaných míst. Od psychologických thrillerů po sci-fi a drama, zde je 13 nejděsivějších filmů mimo hororový žánr.

Černá labuť (2010): Film Darrena Aronofského o sestupu baletky do šílenství je mistrovským dílem psychologického hororu.

Donnie Darko (2001): Tato kultovní klasika spojuje sci-fi, drama a horor a vytváří nezapomenutelný příběh o cestování časem a osudu.

Čelisti (1975): Klasický thriller Stevena Spielberga o lidožravém žralokovi nás stále dokáže vyděsit plavat v oceánu.

The Silence of the Lambs (1991): Tento kriminální thriller obsahuje některé z nejděsivějších scén v historii kinematografie, včetně ikonického útěku Hannibala Lectera.

Šestý smysl (1999): Nadpřirozený thriller M. Night Shyamalan nechal diváky hádat až do samého konce, s jedním z nejvíce šokujících zvratů v historii filmu.

Se7en (1995): Kriminální thriller Davida Finchera o sériovém vrahovi, který používá sedm smrtelných hříchů jako inspiraci pro své zločiny, je děsivý a nutí k zamyšlení.

Misery (1990): Román Stephena Kinga o posedlé fanynce, která unese jejího oblíbeného autora, byl přiveden k životu v této mrazivé adaptaci.

The Babadook (2014): Tento australský film zkoumá smutek, duševní choroby a mateřství optikou monstra z dětských knih, které může, ale nemusí být skutečné.

The Shining (1980): Adaptace románu Stephena Kinga od Stanleyho Kubricka o sestupu rodiny do šílenství v odlehlém hotelu je mistrovskou třídou psychologického hororu.

The Exorcist (1973): Tento ikonický horor o mladé dívce posedlé démonem je stále jedním z nejděsivějších filmů, které byly kdy natočeny.

Rosemary's Baby (1968): Film Romana Polanského o ženě, která otěhotní s ďáblovým dítětem, je pomalým spalováním, které graduje k děsivému vyvrcholení.

The Ring (2002): Americká adaptace japonského hororu Gorea Verbinského obsahuje prokletou videokazetu, která do sedmi dnů zabije každého, kdo ji zhlédne.

It Follows (2014): Tento nezávislý horor o nadpřirozené entitě, která neúnavně pronásleduje své oběti, je moderní klasikou, při které se budete dívat přes rameno.

Tyto filmy dokazují, že děsy mohou pocházet z jakéhokoli žánru a že dobře propracovaný příběh a silné herecké výkony mohou vyvolat děs, který ve vás zůstane ještě dlouho poté, co se objeví titulky. Takže až budete mít příště náladu na pořádné strašení, neomezujte se jen na horory. Nikdy nevíte, kde najdete další thriller, který bude brnět v zádech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Třetí oko Doctora Strange: Význam mystického symbolu v MCU

Doctor Strange je populární superhrdina Marvelu, který debutoval v komiksech v roce 1963. Má řadu magických schopností a je považován za jed...